AICESIS 2014

Asociația Internațională a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare (AICESIS), împreună cu Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Comisia pentru Dezvoltare Economică și Socială din Coreea de Sud (CDES) au organizat o conferință internațională cu tema "Rolul consiliilor economice şi sociale şi instituţiilor de dialog social similare în promovarea soclurilor de protecție socială pentru toţi".


Declaratia de la Seul [RO]Conferința a avut loc la Seul, Coreea de Sud,  în zilele de 20-21 noiembrie 2014.

În ședința de Bex din data de 9 octombrie 2014 s-a decis ca la acest eveniment să participe domnul Radu Dumitru Maximilian MINEA, vicepreședinte.

Conferinţa a beneficiat de atenţia deosebită a autorităţilor coreene, un mesaj fiind adresat participanţilor, personal, de  dl Chung Hong-won, prim ministru al Republicii Coreea.

Au participat dl Evgheni Velikov - preşedinte AICESIS, dna Isabel Ortiz - directoare a Departamentului de Protecţie Socială din cadrul OIM - Geneva, dl Youcef Ghellab -  şef al Unităţii de Dialog Social şi Tripartitism, dl Kim Dae-hwan - preşedintele ESDC din Korea şi  dl Tim de Meyer - director al Oficiului de ţară al OIM pentru China şi Mongolia şi al Oficiului Regional al OIM pentru Asia şi Pacific.

La lucrările conferinţei a mai participat şi ministrul bunăstării sociale şi tineretului din Albania,   dl Erion Veliaj, care a subliniat relansarea dialogului social în Albania şi deblocarea activităţii Consiliului Naţional al Muncii, având ca model sistemul elveţian.

S-au prezentat tendinţe, provocări şi bune practici din zonele Europa, Africa, Statele Arabe, America Latină, Asia, experienţa CES-urilor şi instituţiilor similare din ţările aparţinând acestor zone, dar şi rezultatul Anchetei globale a OIM-AICESIS privind rolul CES-urilor şi Instituţiilor Similare pentru Dialog Social în promovarea bazelor (soclurilor) de protecţiei socială.

Dl Radu Minea a avut o intervenţie în cadru lucrărilor arătând că finalitatea dialogului social şi eficacitatea intervenţiilor CES este subminată de "caracterul consultativ" al deciziilor acestor structuri, ceea ce dă posibilitatea politicului să nu ţină cont de recomandările partenerilor sociali, inclusiv ale societăţii civile. Dl Minea a primit aprecieri pentru intervenţie şi a avut discuţii cu delegaţi din Algeria, Senegal, Serbia, Albania, Grecia şi cu d-na Helen Kelly - preşedinta Consiliului Sindicatelor din Noua Zeelandă, ITUC.

A fost prezentată și aprobată în principiu Declaraţia de la Seul privind promovarea bazelor (soclurilor) naţionale de protecţie socială pentru toţi de către consiliile economice şi sociale şi instituţiilor similare.

Daca nu vizualizati fisierele Microsoft Office Word MS Word atasate atunci click aici pentru download Word Viewer


Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate