CES Roumanie a réunion AICESIS tiendra à Moscou

Une délégation représentant le Conseil économique et social de la Roumanie, composée de M. Florian Costache, président du CES, Dragos Mihalache, vice-président, Ion Albu, vice-président Marin Gruia, un membre et Mme Eugenia Stefanescu, Directeur du Département des relations internationales et des relations publiques, a assisté à la plusieurs événements organisés par l'Association internationale des Conseils économiques et sociaux et institutions similaires (AICESIS) conjointement avec la Chambre de la Fédération de Russie civique.


Participarea CES România la reuniunea AICESIS organizată la  Moscova, în Federația Rusă, în perioada 16-18 septembrie 2015Aceste evenimente au fost: Adunarea Generală a Asociației, două Consilii de administrație (în vechea si noua compoziție a AICESIS), cea de a 14-a Reuniune internațională a CES-urilor și Instituțiilor similare, precum și ceremonia decernării Premiului Mileniului AICESIS.
AICESIS Moscova 2015
Delegația a fost cazată la Hotelul Metropol Moscova, 2 Teatralnîi pr.Moscova, 109012 aflat în apropierea a CC a FR, și s-a aflat pe teritoriul Federației Ruse în perioada  15-19 septembrie 2015.

Lucrările s-au desfășurat la sediul CC a FR, la adresa 7-1 Miusskaya Sq. - 125993 GSP-3, Moscova, conform programului și anume:

În ziua de 16 septembrie 2015, a avut loc primul Consiliu de administrație la care CES din România a participat în calitate de membru al Consiliului din partea Europei. În cadrul acestuia, a fost aprobată ordinea de zi a discuțiilor și transmiterea documentelor către Adunarea Generală a AICESIS.

De asemenea, imediat după susținerea Consiliului de administrație, a urmat ceremonia decernării Premiului Mileniului AICESIS 2015.
AICESIS a organizat cea de a patra ediție a Premiilor Mileniului pentru Dezvoltare. Premiul recompensează CES-urile pentru  continuarea și intensificarea eforturilor și acțiunilor lor în vederea atingerii Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare și a orientării programelor lor naționale în favoarea OMD, după 2015.

În ziua de 17 septembrie 2015, a avut loc cea de a 14-a Întâlnire internațională cu titlul "Capitalul uman național și noi surse de competitivitate națională". În deschidere, au luat cuvântul președintele AICESIS, dl. Evgheni Velikov, ministrul adjunct al afacerilor externe din Federația Rusă, dl Gennady Gatilov, președintele CCFR, Alexander Brechalov, SG al AICESIS, dl. Patrick Venturini.

A urmat prezentarea raportului AICESIS de către Raportorul general, dl Iosif Diskin, Șeful Comisiei CC pentru armonizarea relațiilor interetnice și interreligioase. Și-au exprimat puncte de vedere domnii Igor Shuvalov, prim-ministru adjunct al Federației Ruse și dl Lev Yakobson, prim-vicepreședinte al Școlii de Economie. Au urmat intervenții ale diverselor CES-uri în legătură cu raportul prezentat.
În cea de a doua parte a zilei a început Adunarea Generală a AICESIS, în care au fost aprofundate subiecte de mare importanță pentru activitatea Asociației, și anume: raportul de activitate 2014, raportul financiar 2014 și situația financiară, politica de comunicare, școală de vară 2014 și 2016, Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

În seara zilei de 17 septembrie, delegația CES a participat la un concert de gală dedicat celei de a 25-a aniversări a Baletului Kremlin, la palatul Kremlin.

Ziua de vineri, 18 septembrie 2015 a fost dedicată discutării alcătuirii noului Consiliu de administrație, din care CES România face din nou parte alături de CES-urile din Spania, Grecia, Luxemburg și Olanda. Este cel de al treilea mandat în Consiliul de Administrație al AICESIS  acordat CES-ului din România.

Au urmat schimburi de experiențe privind "Rolul CES-urilor și al dialogului civil și social în lupta împotriva corupției și criminalității economice" - prezentare introductivă realizată de către CNEL din Italia  și "Rolul CES-urilor și al organizațiilor societății civile în lupta împotriva sărăciei"bulletprezentare introductivă realizată de către CES din China, urmate de contribuții suplimentare, o dezbatere finală pe această temă și concluzii.

Au mai fost discutate compoziția noului CA și numirea SG adjuncți,  alegerea viitoarelor teme de discuție, noi candidaturi, parteneriatul cu OIM (Organizația Internațională a Muncii), agenda AICESIS 2015-2016, lansarea procedurii alegerii următorului SG al AICESIS și a secretarilor generali adjuncți, etc.

Pentru anul 2016, s-au stabilit următoarele reuniuni AICESIS: februarie - CA și Grup de lucru, organizat de CES Spania, la Madrid, martie - simpozion  privind viitorul  AICESIS, organizat de CNES din Algeria, și septembrie - AG și CA la Cotonou, în Benin.

A urmat discursul de învestire în funcție a noului președinte al AICESIS. În conformitate cu principiul rotației prevăzut de Statutul AICESIS, președinția AICESIS este preluată în 2015, pentru o perioadă de 2 ani, de către o țară din America Latină. Votul a fost acordat CES-ului din Republica Dominicană, care a preluat de la CCFR președinția AICESIS pentru următorii 2 ani. Din partea CES-ului din Republica Dominicană au participat Monseniorul Agripino Antonio NÚÑEZ COLADO, președinte, și dr. Iraima CAPRILES, director executiv.
În cadrul celui de al doilea Consiliu de administrație, care a avut loc în partea a doua a zilei de 18 septembrie, a fost discutată propunerea venită din partea CES-ului din România și anume crearea, în cadrul AICESIS, a poziției de prim-vicepreședinte care să sprijine activitatea președintelui în funcție și care să provină din partea continentului care urmează la președinție. Propunerea agreată de toți cei prezenți urmează să fie validată la următoarea Adunare Generală AICESIS.

Având în vedere că Americii Latine îi urmează Europa la conducerea AICESIS, reprezentanții CES-urilor europene prezente la reuniune și-au exprimat susținerea și acordul pentru ca CES România să ocupe președinția  AICESIS pentru mandatul 2017 - 2019.

A urmat o cină de gală la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate