Investiture ceremony of Mr Henri Malosse

A delegation of ESC Romania, consisting of Mr. Florian Costache, President and Radu Minea, member, attended, on 18th of April 2013, at the plenary session of the 489 Committee (Brussels, European Parliament), in which Mr. Henri Malosse became the 30th President of the Economic and Social Committee.


Dl. Henri Malosse a preluat cârma instituţiei europene ce reprezintă societatea civilă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

Confruntându-se cu creşterea neîncrederii cetăţenilor asupra deciziilor luate de Uniunea Europeană, noul preşedinte doreşte să plaseze cetăţeanul în centrul dezbaterii publice şi să restabilească importanţa CESE în dezbaterea europeană. Aceasta este o prioritate pentru noul preşedinte în lupta împotriva crizei cu care Europa se confruntă în prezent.

Discursul de investire a domnului Henri Malosse, în funcţia de preşedinte al Comitetului Economic şi Social European

Doamnelor şi domnilor, stimaţi invitaţi, dragi colegi,

Vreau să mă adresez în primul rând tinerilor din şcolile europene pe care i-am invitat să participe la această sesiune! Avem mari aşteptări de la voi, căci voi veţi fi cei care veţi continua să purtaţi torţa. Voi aveţi şansa unică de a primi o educaţie europeană, care vă învaţă ce este toleranţa, şi vouă vă va reveni sarcina de a transmite această învăţătură mai departe. Puţini tineri au această şansă astăzi. Voi trebuie să fiţi avangarda şi purtătorii mesajului nostru.

De asemenea, vreau să mă adresez şi foştilor preşedinţi, aici prezenţi, Göke Frerichs, Roger Briesch, Anne Marie Sigmund, Dimitris Dimitriadis, Staffan Nilsson! Adresez un gând pios şi prietenului nostru Mario Sepi! O salut călduros şi pe doamna Sepi cu această ocazie. Dl Sepi îmi lipseşte mult în această zi. Permiteţi-mi să adresez un cuvânt şi lui Göke Frerichs, care mi-a ghidat paşii de la venirea mea la Comitet, în anul 1995, şi care a fost un exemplu pentru mine. Mai permiteţi-mi să-l menţionez în mod deosebit pe Roger Briesch, care este şi el cu noi astăzi.

Vreau să ştiţi, stimaţi predecesori, că doresc să păşesc pe urmele voastre! Tot ceea ce aţi întreprins voi în ultimii ani a contribuit la dezvoltarea noastră! Vreau să fiu demn de voi!

Obişnuiesc să spun că Europa a devenit pasiunea şi lupta vieţii mele!

Şi mari figuri m-au inspirat în această luptă! Aş dori să le menţionez şi să le evoc aici:

În primul rând, îl amintesc pe Jean Monnet, şi salut prezenţa nepotului său, ca şi pe aceea a prietenului meu Pascal Fontaine, care a fost ultimul său asistent! Toată lumea cunoaşte rolul său hotărâtor în construcţia europeană! Eu mi-l amintesc mai ales pe omul de acţiune, autodidactul care şi-a întrerupt studiile la 16 ani, iar la 19 de ani a avut îndrăzneala de a propune ministrului britanic al Apărării un plan de înarmare anglo-americană, în ajunul primului război mondial, pe întreprinzătorul, omul care a înfruntat întotdeauna riscuri, atât în viaţa sa privată, cât şi în cea profesională! Eu mi-am însuşit unul dintre motto-urile sale preferate: "În viaţă, trebuie să alegi între a avansa în carieră sau a avansa în idei, iar eu am urmat cea de a doua cale! "

Aş dori să mai evoc aici şi pe marea figură a Europei, cea care este Simone Veil, această mare doamnă, şi, după cum ştim, un supravieţuitor al lagărului de concentrare de la Auschwitz, care a devenit europeană din convingere şi primul preşedinte al Parlamentului European, după alegerile din 1979. Simone Veil mai este şi o apărătoare înfocată a cauzei femeilor, iar prin aceasta a câştigat admiraţia şi respectul meu. Vorbind despre această doamnă, doresc să aduc şi un omagiu tuturor femeilor din Europa.

După ce, la vârsta de 20 de ani, am trecut dincolo de ceea ce a fost Cortina de Fier, am considerat întotdeauna construcţia europeană ca pe o problemă a tuturor europenilor, femei şi bărbaţi, fie că sunt din Est, Vest, Nord sau Sud! Acesta este motivul pentru care vreau să aduc aici un omagiu special lui Lech Walesa, care este unul dintre eroii mei! Lupta sa exemplară pentru libertate m-a făcut să pierd nopţi, ascultând posturile de radio ale opoziţiei. Crearea lui SOLIDARNOST, pe care el a inspirat-o, mi-a îmbogăţit vocabularul cu un cuvânt nou, SOLIDARITATE.

Aş mai dori să aduc un omagiu unei mari personalităţi a timpului nostru, care este una universală, şi anume Sfinţia Sa Dalai Lama! Am avut şansa să-l întâlnesc de două ori, de fapt la iniţiativa lui Mario Sepi! Atunci când ne-am întâlnit, Dalai Lama şi-a exprimat admiraţia faţă de opera părinţilor fondatori ai Europei, şi ne-a mărturisit că a visat, cândva, un proiect similar în Asia! Dalai Lama şi mărturia sa ar trebui să ne amintească că există încă mulţi oameni în lume care sunt lipsiţi de libertate şi că integrarea europeană este un exemplu care ne dă responsabilitatea de a susţine sus şi tare, peste tot în lume, valorile libertăţii, ale democraţiei şi solidarităţii, fără a ne lăsa vreodată deturnaţi în numele acestei aşa-zise "politici reale", care nu constituie, de fapt, decât un act de laşitate.

În lumina acestor mari personalităţi ale timpului nostru, ar trebui să regândim Europa de astăzi.

Cetăţenii europeni sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea UE de a oferi răspunsuri concrete şi rapide la îngrijorările lor.

Cei care au fost cei mai înfocaţi susţinătorii ai Europei, fermieri, antreprenori, artizani, comercianţi, se recunosc din ce în ce mai puţin în deciziile prea exigente pe care aceştia le văd ca pe nişte constrângeri.

Salariaţii şi micile gospodării nu aud decât de austeritate şi văd cum puterea lor de cumpărare scade constant. Cei care îşi depun economiile la bancă şi-au pierdut încrederea după evenimentele catastrofale din Cipru.

Tinerii aşteaptă promisiuni concrete şi iniţiative pentru viitor, nu strategii deşarte exprimate în limba de lemn a tehnocraţilor!

Criza europeană este înainte de toate o criză de îndepărtare a Europei de cetăţenii săi!

Într-adevăr, nu trebuie să ne aşteptăm ca guvernele singure să schimbe cursul lucrurilor. Nici un tandem, cuplu sau motor în 2 sau 3 timpi nu va reuşi să o facă. Societăţii şi cetăţenilor le revine sarcina să acţioneze.

Şi revin acum la Comitetul nostru. Noi ne facem bine munca, dar nu suntem suficient auziţi de celelalte instituţii!

Observăm că, din ce în ce mai mult, se preferă consultaţiile prin Internet, forumurile ad-hoc în care organizaţiile mari, reprezentative, coexistă cu unele foarte mici, care sunt mult mai puţin reprezentative! Cu toate acestea, prin modalitatea noastră de numire, noi, membrii CESE, avem zeci de milioane de oameni în spatele nostru!

Aici aş dori să aduc un "vânt al schimbării" prin îmbunătăţirea calităţii lucrărilor noastre şi prin prioritizarea absolută a avizelor noastre. Aş dori să utilizăm cu înţelepciune instrumentul foarte puternic pe care îl avem, şi anume avizul din proprie iniţiativă, pentru a pune pe masa Consiliului şi a Parlamentului, acţiuni concrete pe care cetăţenii le aşteaptă.

De asemenea, propun să utilizăm cele trei observatoare pentru a examina impactul real al deciziilor europene asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor europeni.

CESE nu ar trebui să fie instituţia care se adresează societăţii civile. El este însăşi societatea civilă care vorbeşte instituţiilor!
Cum? Mergând mai departe pe teren pentru a veni în întâmpinarea organizaţiilor societăţii civile, devenind ecoul Iniţiativelor Cetăţeneşti Europene şi urmărind preocupările şi proiectele care vin din partea cetăţenilor. În acest fel, vom face un serviciu infinit mai valoros pentru Europa!

Există idei excelente în societatea civilă, care ar permite relocarea producţiilor în Europa, dezvoltarea sistemului de ucenicie în raport cu această ruşine care este şomajul în rândul tinerilor, lansarea uneia sau a mai multor "silicon valley" într-o cercetare cu adevărat europeană, sprijinirea tuturor formelor de finanţare printr-un sistem de parteneriat public - privat, stabilirea unui venit minim european, ca semn al unei Europe care este, în acelaşi timp, şi socială şi economică.

Mai ales în aceste vremuri dificile, Europa trebuie să-şi apere simbolurile puternice, care pot crea un sentiment de apartenenţă şi identitate.

Astfel, mă gândesc, de exemplu, la statutul european de asociaţie - în mod foarte eronat eliminat de pe ordinea de zi a Consiliului European de către Comisia Europeană, la statutul european de întreprindere mică, la originea căruia se află CESE, de asemenea blocat în Consiliu, la un Erasmus pentru ucenici şi tinerii lucrători, la universităţile europene, la o bază comună de studii europene în licee şi colegii.

Mă mai gândesc şi la acţiuni simbolice, dar atât de importante în viaţa cetăţenilor, ca eliminarea cheltuielilor de roaming sau abolirea formalităţilor pentru toţi europenii care se mută în altă ţară din UE!

Ar trebui să reînnoim metoda comunitară a lui Jean Monnet care, cu paşi mici, dar concreţi, a făcut paşi mari pentru cauza Europei!

Eu consider că CESE ar trebui să fie ca un "ghimpe în coastă", ca un "Jiminy Cricket" pentru instituţiile europene, care să le reamintească "marilor instituţii" că societatea civilă le observă, iar construcţia europeană aparţine tuturor !

Aş vrea să închei aici cu gândul la compatrioţii noştri care suferă astăzi, la ciprioţii care au văzut cum într-o săptămână le este distrus modelul economic pe care îl aveau de 30 de ani, la grecii care sunt în mod colectiv pedepsiţi pentru păcatele guvernelor lor.

Permiteţi-mi să citez un mare om de stat belgian şi un mare european, Paul-Henri Spaak, care, în faţa celor prezenţi la Congresul de la Haga din 1948, în faţa unui public format din reprezentanţi ai societăţii civile, a spus, "Vă rugăm frumos, scuturaţi-ne"

Este rândul nostru să scuturăm instituţiile europene pentru a impune o schimbare radicală şi pentru a reînvia visul lui Jean Monnet că într-o zi vor exista Statele Unite ale Europei!

Există mulţi piloţi în avionul Europa, dar nu există motorul. Noua ne revine sarcina de a inventa motorul cetăţenesc, iar acesta va fi vântul schimbării noastre.

Contez pe dumneavoastră să mă sprijiniţi să duc acest proiect la bun sfârşit.


If you can not view attached Microsoft Office Word MS Word files then click here to download Word Viewer


«November 2017»
MTWTFSS
   1  2  3  4  5 
 6  7  8  9  10  11  12 
 13  14  15  16  17  18  19 
 20 21  22  23  24  25  26 
 27  28  29  30 


Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate