La réunion annuelle des présidents et secrétaires généraux des conseils économiques et sociaux 2016

Une délégation représentant le Conseil économique et social de la Roumanie, de MM Formé Florian Costache, Président du CES roumain, Nicholas Chirilă, Secrétaire général, Dragos Mihalache, vice-président, et Mme Eugenia Stefanescu, Chef du Département des relations publiques et internationales, ont participé à la réunion annuelle des présidents et secrétaires généraux des Conseils économiques et sociaux des Etats membres de l'UE et du Comité économique et social européen.


Participarea CES România la Reuniunea anuală a președinților și secretarilor generali ai consiliilor economice și sociale din statele membre ale UE și ai Comitetului Economic și Social European
Madrid, 6-7 octombrie 2016


Participarea CES 2016
Reuniunea s-a desfășurat la Madrid, pe parcursul a două zile, joi, 6 octombrie, și vineri, 7 octombrie 2016. În deschidere au luat cuvântul domnii Marcos Peña, președintele CES Spania, și Georges Dassis, președintele CESE. Tema dezbaterilor acestei reuniuni a fost "Viitorul muncii și al drepturilor sociale într-o Europă în schimbare".

Fiecare CES a avut o contribuție la discutarea subiectului principal, reprezentanții CES România participând, de asemenea, activ la discuții. În afară de contribuția oficială a CES România, susținută de dl. Florian Costache în data de 7 octombrie, delegația CES România a purtat discuții cu delegațiile CESE din Franța, OKE din Grecia și CES din Spania pe teme de interes comun, cum ar fi stabilirea de acorduri și protocoale de colaborare între instituții, dar și posibilitatea organizării, într-una din aceste țări, a celei de-a doua ediții a Forumului Mondial de Afaceri, manifestare inițiată și organizată pentru prima dată de CES România, la București, în zilele de 20-22 martie 2014. Președintele nou ales al Consiliului Economic, Social și de Mediu (CESE) din Franța, Patrick Bernasconi, a solicitat o întrevedere cu președintele Florian Costache, la care a asistat întreaga delegație a CES România. Președintele Florian Costache a concentrat discuția în principal asupra posibilității ca CESE din Franța să își reia locul în cadrul AICESIS și UCESIF, unde retragerea sa, decisă de fosta conducere a CES-ului francez, a fost resimțită negativ de toți ceilalți membri. De asemenea, CES România a propus restabilirea unui acord bilateral între cele două instituții care ar putea fi semnat la București într-un viitor cât mai apropiat.

Pe parcursul celor două zile de lucru, CES-urile europene și CESE au făcut schimburi de experiențe și de opinii asupra "schimbărilor în curs" și "pilonului drepturilor sociale" prezentate recent de Comisia Europeană. CES-urile prezente și-au exprimat opinia că multiplele crize pe care le-a experimentat Uniunea Europeană începând cu anul 2008 au descoperit slăbiciuni structurale și au ridicat neliniști privitoare la coeziunea socială în interiorul Uniunii Europene, datorate ratei ridicate a șomajului, riscurilor pentru afaceri, numărului mai mare de oameni care trăiesc la limita sărăciei sau a excluziunii sociale și disparităților tot mai mari dintre și în interiorul statelor membre.

CES-urile participante au considerat că acest context provocator a demonstrat potențialul societății civile de a modela dezvoltările socio-economice la niveluri diferite și a accentuat rolul vital al partenerilor sociali în ce privește abordarea provocărilor care se nasc din tendințele sociale și economice actuale și în curs de apariție.

La finalul lucrărilor, delegațiile prezente la această reuniune au prezentate concluziile dezbaterilor, printre care importanța provocărilor care pot afecta modelele de afaceri și de angajare și a legăturii lor implicite cu problematica drepturilor sociale, importanța abordării multiplelor provocări pe care le presupune tranziția la o economie digitală și cu emisii reduse de carbon, importanța recunoașterii educației ca instrument fundamental în abordarea provocărilor actuale - în acest sens, delegațiile consideră că Pilonul European al Drepturilor Sociale trebuie să garanteze tuturor tinerilor dreptul la educație gratuită -, importanța faptului ca UE să implementeze politici economice care să garanteze o creștere sustenabilă și incluzivă, etc.

S-a stabilit ca anul următor, această reuniune să aibă loc în Malta, la Valletta, în aceeași perioadă a anului.

«Novembre 2017»
LMMJVSD
   1  2  3  4  5 
 6  7  8  9  10  11  12 
 13  14  15  16  17  18  19 
 20  21  22  23  24  25  26 
 27  28  29  30 


Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate