Participarea CES Romania la Seminarul Consiliilor Economice si Sociale Europene

Participarea CES România la Seminarul Consiliilor Economice și Sociale Europene pe tema Conferinței de la Paris privind schimbările climatice, mizele și perspectivele acesteia, precum și participarea la festivitățile legate de Ziua Națională a Republicii Franceze.


Paris - Franța  
13-14 iulie 2015O delegație reprezentând Consiliul Economic și Social din România, alcătuită din domnii Florian Costache, președinte, Octavian Cătălin Albu, membru, Liviu Apostoiu, membru și dna Eugenia Ștefănescu, director Direcția Relații Internaționale și Relații Publice, a participat la Seminarul Consiliilor Economice și Sociale Europene pe tema Conferinței de la Paris privind schimbările climatice, mizele și perspectivele acesteia.
CESE Paris 2015
Evenimentul a fost organizat la inițiativa Consiliului Economic, Social și de Mediu din Franța și a Comitetului Economic și Social European, și a avut loc în ziua de 13 iulie 2015, la Paris, în Franța.

Lucrările s-au desfășurat la sediul Consiliului Economic Social și de Mediu, Place d’Iéna, nr. 9, Paris Cedex 16, Paris

De asemenea, membrii delegației au primit o invitație oficială din partea președintelui François Hollande de a participa la festivitățile legate de Ziua Națională a Franței, în ziua de 14 iulie 2015.

Seminarul, care s-a înscris pe linia unor cooperări mai strânse între consiliile europene și CES-ul european, a abordat problematica schimbărilor climatice și a efectului acestora asupra muncii, în ansamblul ei. Conform declarației comune a președinților COP 20 și COP 21, din decembrie 2014, toți actorii din lumea muncii - guverne, angajatori și lucrători - reprezintă elemente cheie care pot transforma economia reală și pot avea o contribuție esențială în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice.

Participanții la seminar au fost reprezentanți ai CES-urilor europene, ai societății civile la nivelul Națiunilor Unite și ai mai multor organizații internaționale interesate de acest subiect.

Discuțiile de bun venit au fost susținute de domnii Henri Malosse, președintele Comitetului Economic și Social European și Jean-Paul Delevoye, președintele Consiliului Economic, Social și de Mediu, din Franța.

În deschidere au mai luat cuvântul și alte personalități europene importante implicate în problematica schimbărilor climatice și a efectelor acestora, precum și în găsirea metodelor de prevenire a acestor efecte.

Seminarul a continuat cu prima sesiune de dezbateri moderată de domnul Pierre-Jean Coulon, vice-președinte al Departamentului pentru Transport, Energie, Infrastructură și Societate Informațională - CES EU.

Sesiunea a abordat tema "Provocările negocierilor din domeniul muncii"

În cadrul acestei prime sesiuni, și-au exprimat foarte elocvent punctele de vedere specialiști în domeniul combaterii efectelor schimbărilor climatice,  iar discursurile au fost urmate de dezbateri generate de tema discutată, care au fost susținute de toți cei prezenți.

Cea de a doua sesiune de dezbateri a fost intitulată "Mizele sociale și geopolitice ale schimbărilor climatice".
CESE Paris 2015
Moderator al acestei sesiuni a fost domnul Florian Costache, președintele Consiliului Economic și Social din România.
În deschiderea sesiunii, domnul președinte Costache a prezentat punctul de vedere, bine argumentat, al CES-ului din România, privind subiectul discutat, și a subliniat dorința instituției noastre de implicare în lupta europeană comună pentru combaterea unor fenomene periculoase generate de încălzirea globală, care pot conduce la un dezastru ecologic, dar și economic și social. Intervenția domnului Costache a fost apreciată cu aplauze.

În cadrul celei de a doua sesiuni moderate de domnul președinte Costache, și-au exprimat punctele de vedere alți reprezentanți de vârf ai societății civile europene sau reprezentanți ai grupurilor Națiunilor Unite. Dezbaterile ulterioare pe această temă au fost multe, foarte interesante și constructive, iar la finalul celei de a doua sesiuni, domnul președinte Costache a rostit un cuvânt de încheiere în care a vorbit, printre altele, despre decizia curajoasă a cancelarului Germaniei, doamna Angela Merkel, de a închide centrale nucleare din Germania pana în 2022, și de a folosi forme alternative de energie, printre care cele regenerabile. De asemenea, domnul președinte a adăugat, într-o notă ușor umoristică pentru destinderea celor prezenți și făcând aluzie la intervenția doamnei Sasha Gabizon, care vorbise despre condiția femeii în contextul schimbărilor climatice, faptul ca fiecare dintre bărbații planetei ar putea contribui personal la combaterea efectelor încălzirii globale prin renunțarea, măcar o dată pe lună, la utilizarea mașinii personale pentru a se deplasa prin oraș.

Participanții la seminar au căzut de acord asupra importanței hotărâtoare a unor măsuri, cum ar fi:
bulletmenținerea, prin angajamente naționale verificabile, a emisiilor de CO2 la un nivel care să permite evitarea unor creșteri de temperatură mai mari cu 2 grade, având în vedere faptul că, în anumite sectoare, cum ar fi agricultura și construcțiile, condițiile de munca sunt deja foarte grele;
bulletsemnarea unui acord ambițios, echitabil, cu caracter juridic obligatoriu, care să angajeze toate statele pe baza unei responsabilități comune, dar diferențiate;
bulletfinanțarea suficientă și adecvată, care să permită tuturor statelor de pe planetă, dar mai ales celor vulnerabile, să se angajeze în eforturi de atenuare și adaptare.

Dincolo de negocieri, participanții au salutat creșterea progresivă a gradului de conștientizare și de mobilizare a cetățeanului în combaterea efectelor dereglărilor climatice, condiții esențiale pentru succesul negocierilor și găsirii soluțiilor dorite de președinția franceză a COP 21.

Participanții au subliniat necesitatea promovării unei tranziții spre o economie cu emisii scăzute de carbon, factor de dezvoltare și ocupare a forței de muncă, și au insistat asupra importanței dialogului social, din punctul de vedere al formării profesionale și al unei  tranziții corecte.

Aceștia au subliniat importanța unei reflecții asupra implementării concluziilor COP 21, în raport cu negocierile privind Agenda post 2015. Ei au scos în evidență reorientarea necesară a politicilor europene și naționale în acest cadru și au insistat asupra rolului esențial pe care trebuie să îl joace societatea civilă, și mai ales CES-urile, în elaborarea și continuarea implementării acestor politici.

În încheierea seminarului, domnul președinte Delevoye, dar și domnul Lutz Ribbe, care l-a înlocuit pe domnul Henri Malosse, au apreciat ca deosebit de productive discuțiile desfășurate, și-au exprimat speranța că seminarul va contribui la luarea unor măsuri concrete împotriva efectelor, devastatoare în timp, a încălzirii planetei, și a dereglărilor climatice, au mulțumit și au felicitat pe toți cei care și-au adus contribuția la buna desfășurare a evenimentului de la Paris.

«Decembrie 2017»
LMMJVSD
     1  2  3 
 4  5  6  7  8  9  10 
 11  12  13  14  15  16  17 
 18  19  20  21  22  23  24 
 25  26  27  28  29  30  31 


Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate