Reuniunea Anuală a Secretarilor Generali ai CES

Reuniunea anuală a Secretarilor Generali ai Consiliilor Economice şi Sociale din statele membre ale UE, precum şi cei ai Comitetului European Economic şi Social a avut loc la Haga, Olanda, joi 12 şi vineri 13 mai 2011, la sediul Consiliului Economic şi Social (SER).


Reuniunea Anuală a Secretarilor Generali ai CES

La această reuniune au participat secretari generali din mai multe ţări, precum: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Comitetul Economic şi Social European (CESE), Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovacia, Spania.

Consiliul Economic şi Social din România a fost reprezentat de Monica Bănărescu, director - Direcţia Relaţii Internaţionale şi Relaţii Publice.

Tema centrală a reuniunii "Viitorul dialogului social? Activitatea CES desfăşurată într-un cadru mult mai divers şi mai polarizat" a oferit ample oportunităţi pentru împărtăşirea experienţelor fiecărei ţări participante.

Ca o concluzie a acestei reuniuni, recenta criză economică a pus probleme social-economice la nivelul înalt al agendei politice în fiecare ţară europeană. Acest lucru a oferit multe oportunităţi de dialog social, dar, în acelaşi timp, CES şi dialogul social instituţionalizat se confruntă cu noi obstacole în vederea atingerii consensului. În multe ţări europene, contradicţiile între partenerii sociali par a se ascuţi. Această situaţie se referă la măsurile economice de multe ori dure pe care guvernele le pregătesc, dar care sunt legate şi de polarizarea politicilor şi a societăţii în general şi de scăderea încrederii publicului în eficienţa şi valoarea dialogului şi consensului.

În timpul reuniunii secretarilor generali, au fost discutate provocările cu care se confruntă CES-urile în diferite ţări şi modul în care acestea ar putea fi contracarate. Ordinea de zi s-a concentrat pe provocările pe care criza economică le generează şi pe ceea ce înseamnă acest lucru pentru funcţionarea de zi cu zi a CES.

Contribuţia CES România, care a fost apreciată de către participanţi, s-a axat pe schimbările recente referitoare la cadrul legislativ al dialogului social din ţara noastră şi, implicit, la locul pe care îl ocupă instituţia noastră în acest context.

Haga, Olanda, 12 - 13 mai 2011

Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate