Data modificării:

Discursul funerar la înmormântarea dlui Charles Koffi Diby

Discursul funerar la înmormântarea dlui Charles Koffi Diby

Am aflat cu profundă emoție și imensă tristețe vestea decesului celui care a fost fratele, colegul, prietenul meu drag, președintele CESEC din Coasta de Fildeș și președintele AICESIS, dl Charles Koffi DIBY, care s-a stins din viață pe 7 decembrie 2019.

Discursul funerar al dlui Iacob Baciu, președintele CES România și președinte onorific al AICESIS și al UCESIF, la înmormântarea dlui Charles Koffi Diby, președinte CESEC Coasta de Fildeș și președinte AICESIS

Programul Funeraliilor Naționale ale Domnului Charles Koffi Diby (RO)
Programme des Obseques Nationales de Monsieur Charles Koffi Diby (FR)


Întristată adunare,
Îndoliată familie,
Doamnelor și domnilor,


În cursul bogatei sale cariere administrative și diplomatice, președintele Charles Koffi Diby, prietenul și fratele meu, a străbătut întreaga lume și a cunoscut bogăția diversității culturale a umanității. Am ales să prezint aici câteva aspecte ale acestei personalități remarcabile care a influențat nu doar traiectoria instituțiilor din țara sa, ci și pe cea a organizațiilor internaționale care ne-au reunit.

Durerea pe care mulți dintre noi o simțim în fața acestei pierderi tragice și neașteptate este alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc președintelui Koffi Diby atât pe plan național, cât și pe plan internațional, în fața Catedralei Saint Paul du Plateau din Abidjan, orașul unde și-a început cariera în slujba poporului ivorian, de respectul și de rugăciunile care îl însoțesc din capitală până în locul său natal.

Astăzi aici gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiați ai săi, care resimt acum cea mai mare durere. În calitate de parteneri instituționali, dar și de prieteni ai săi, noi avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a fratelui nostru lasă în urmă un loc gol și o provocare uriașă de îndeplinire a unor sarcini la standarde foarte înalte. Cu toate acestea, eu am încredere că Charles Koffi Diby a avut grijă să transmită mai departe cunoștințele și bogata sa experiență diplomatică și instituțională.

Astăzi îl omagiem pe fostul președinte al Consiliului Economic, Social, de Mediu și Cultural din Coasta de Fildeș ca fiind unul dintre cei mai desăvârșiți tehnocrați și diplomați ai țării sale, care a știut să coabiteze politic cu trei președinți diferiți pentru a-și reprezenta țara în fața instituțiilor internaționale ca Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. După cum este binecunoscut, domnia sa a fost, pe rând, ministru delegat pe lângă primul ministru pe probleme economice și financiare, ministru al Economiei și Finanțelor, ministru al Afacerilor Externe, președinte al Consiliului Economic, Social, de Mediu și Cultural, iar distincțiile naționale și internaționale cu care a fost onorat vorbesc de la sine (distincția de cel mai bun ministru al Economiei și Finanțelor din zona Africii Subsahariene, acordată de către publicația The Banker, deținută de Financial Times, în 2010; de către Emerging Markets, tot în 2010; și, din nou, de The Banker, în 2013).

Cei care am avut privilegiul să lucrăm împreună cu fratele și prietenul nostru îi cunoaștem aptitudinile extraordinare: inteligența pătrunzătoare, logica imbatabilă, elocvența deosebită, capacitatea de a face oamenii să vadă lucrurile din perspective noi. Acestea sunt doar câteva dintre calitățile sale care nu reușesc însă să surprindă pe deplin contribuția sa trainică la buna funcționare a instituțiilor și a organizațiilor unde a fost membru sau pe care le-a prezidat.

Acest lucru mă aduce la punctul intersectării noastre, și anume apartenența la Asociația Internațională a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare (AICESIS) și la Uniunea Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Francofone (UCESIF). Eu am deținut, între 2017 și 2019, președinția AICESIS și președinția UCESIF, perioadă în care Koffi Diby a deținut, în calitate de președinte al CESEC, funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al AICESIS, respectiv de vicepreședinte membru al Biroului UCESIF. Participările noastre la reuniunile și activitățile celor două asociații au fost intense în această perioadă, după cum numeroase au fost și provocările temelor de discuții extrem de actuale cu care ne-am confruntat în timpul acestor reuniuni.

Am fost impresionat, în acest context, să găsesc în președintele Koffi Diby un bun prieten și un excelent consilier, care nu a ezitat să își pună înzestrările dobândite de-a lungul întregii cariere diplomatice și administrative în slujba identificării problemelor presante ale omenirii cărora AICESIS și UCESIF, ca forumuri ce reunesc vocea sindicatelor, a patronatelor și a societății civile, le pot răspunde prin sugestii pe care CES-urile membre le prezintă apoi guvernlor naționale respective, unindu-și, astfel, pe plan economic și social, forțele pentru a pleda ca o singură voce la nivel internațional.

De aceea, consider că propunerea lui Koffi Diby ca președinte, succesor al meu, în fruntea AICESIS a fost cea mai bună alegere, ea concretizându-se la reuniunea Adunării Generale și cea a Consiliului de Administrație ale AICESIS organizate de CES România, în parteneriat cu AICESIS, în luna octombrie a anului trecut.

Am fost foarte întristat atunci să îl văd suferind pe Koffi Diby, însă am fost totodată captivat de discursul puternic rostit de domnia sa, care a demonstrat asumarea deosebit de responsabilă a misiunii AICESIS începute cu 20 de ani în urmă și capacitatea domniei sale de a evoca extrem de clar probleme globale, cu dimensiunile lor economice, sociale, culturale și ecologice, legate de munca decentă, dialogul social, creșterea incluzivă, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, problemele de securitate, așa cum au evoluat acestea în prezent.

Am reținut, la fel ca toți colegii mei, tema principală de lucru propusă de domnia sa pe durata mandatului prezidențial al CESEC, „O Asociație inovatoare care să contribuie la reducerea inegalităților și a vulnerabilităților continentale”, și modul în care președintele Koffi Diby a concretizat noțiunile de inegalitate și de vulnerabilitate, clasificându-le pe plan economic, ecologic și cultural. Această clasificare clară i-a permis să prezinte un plan strategic de acțiuni concrete la baza cărora se află consolidarea capacităților instituțiilor noastre, în special prin organizarea de ateliere regionale și de schimburi internaționale de experiențe pe aceste sub-teme.

Am menționat în detaliu discursul fratelui nostru la preluarea președinției AICESIS din două motive. Primul este acela că, în opinia mea, noi, membrii AICESIS, avem datoria – atât față de asociația noastră, cât și față de cel care se afla la început de mandat și ar fi putut să aducă o contribuție extraordinară asociației – de a înțelege foarte bine și de a pune în practică planul strategic atât de bine pus la punct de cel care a fost președintele CESEC și președintele AICESIS. Al doilea motiv este că, privind retrospectiv, sunt profund impresionat de forța de care a dat dovadă Koffi Diby într-o perioadă în care starea sa de sănătate era foarte fragilă, reușind, în ciuda suferinței, să își sistematizeze coerent viziunea și să spere că avea să reușească să ne ajute să o implementăm.

Astfel, eu văd în fratele și prietenul meu un model și o sursă de inspirație pentru noi toți. Cred că noi, toți membrii AICESIS, în mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o președintele AICESIS, convinși fiind că amintirea sa ne va călăuzi eforturile depuse pentru menținerea statutului și a autorității pe care le posedă asociația noastră, nu în ultimul rând datorită președintelui Koffi Diby.

Odihnească-se în pace!

Iacob Baciu

Parteneri