Update date:

AICESIS Board and International Workshop, 30-31 May 2024

AICESIS Board and International Workshop, 30-31 May 2024

Participation of ESC Romania in the AICESIS Board and in the International Workshop "The role of social dialogue and its institutions in fighting inequalities in the world of work", Abidjan, Côte d'Ivoire, hybrid format

Pe 30 și 31 mai 2024, Asociația Internațională a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare (AICESIS) a organizat împreună cu Consiliul Economic, Social, de Mediu și Cultural din Coasta de Fildeș la Abidjan reuniunea Consiliului de Administrație (CA) și atelierul internațional cu tema „Rolul dialogului social și al instituțiilor sale în combaterea inegalităților din lumea muncii”. Cele două evenimente s-au desfășurat în format hibrid, iar CES România a participat on-line și a fost reprezentat de Mihai Dragoș, vicepreședinte din partea structurilor asociative ale societății civile, și de Eugenia Ștefănescu, directoarea Direcției Relații Internaționale și Relații Publice, și Anca Simitopol, expert Relații Internaționale.

La reuniunea CA au participat toți membrii, și anume CES-urile din Benin, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Republica Democrată Congo, UCESA, Curaçao, Aruba, Guatemala, Serbia, Monaco, România, Grecia, Luxemburg, Franța, China, Coreea și Rusia. Lucrările reuniunii au fost conduse de secretarul general și de președintele CES-ului din Curaçao, care deține în prezent președinția Asociației. La această reuniune s-a discutat despre raportul de activitate și raportul financiar ale AICESIS, despre acordul de cooperare dintre Organizația Internațională a Muncii (OIM) și AICESIS, despre grupurile de lucru desfășurate în parteneriat cu OIM și ECOSOC al ONU și despre noi candidaturi. S-au stabilit datele pentru desfășurarea a două reuniuni, și anume cea a Adunării Generale, care va avea loc la Shanghai, în China, pe 6 noiembrie, și un grup de lucru propus de OKE Grecia pentru zilele de 2-3 decembrie.

Atelierul internațional, organizat în parteneriat cu OIM, a început în după-amiaza zilei de 30 mai și a continuat pe toată durata zilei următoare. Atelierul a fost împărțit în patru sesiuni corespunzătoare celor patru zone reprezentate în AICESIS: Africa, America Latină și Caraibe, Asia, Eurasia și Orientul Mijlociu și Europa. Fiecare dintre acestea a analizat bunele practici și strategiile CES-urilor respective pentru lupta împotriva inegalităților din lumea muncii la nivel național.