Update date:

2021 Annual Meeting of the Presidents and Secretaries-General of ESCs

2021 Annual Meeting of the Presidents and Secretaries-General of ESCs

The French Economic, Social and Environmental Council (EESC) and the European Economic and Social Committee (EESC) organized the Annual Meeting of the Presidents and Secretaries-General of the European EESC and the EESC on 22 and 23 November at Paris, France.
Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
CES România a fost reprezentat de domnul Bogdan Simion, președinte, și doamna Eugenia Ștefănescu, directorul Direcției Relații Internaționale și Relații Publice.


Tema principală de discuție a fost Democrația participativă și rolul acesteia în transformarea UE într-un organism rezilient și pregătit pentru viitor. Contribuția Comitetului Economic și Social European și a consiliilor economice și sociale naționale la Conferința privind Viitorul Europei.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
La eveniment au participat 43 de reprezentanți ai CES-urilor naționale și ai CESE, precum și 6 observatori, membri francezi ai CESE.

Reuniunea a fost condusă de domnul Thierry Beaudet, președintele CESE Franța, gazda reuniunii, și doamna Christa Shweng, președinta CES-ului european.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
În cele două zile de reuniune, toate CES-urile prezente au avut intervenții legate de tema principală, urmate de dezbateri. Punctul de vedere al CES România a fost exprimat de domnul președinte Bogdan Simion.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
Discuțiile din cadrul primei sesiuni, intitulate „Pentru o Uniune Europeană mai puternică și pregătitiă pentru viitor: viziunea CESE și a CES-urilor naționale”, s-au axat în general pe:

  • a) viziunea CES-urilor asupra viitorului Europei, asupra activității desfășurate de acestea și asupra implicării lor concrete în Conferința privind Viitorul Europei;

  • b) punerea în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență și implicarea CES-urilor naționale în acest demers.


Tema celei de-a doua sesiuni a fost: „Europa democrației participative: vocea CESE și a societății civile organizate ca element esențial pentru modelarea viitorului nostru comun”. Sesiunea a cuprins discuții generale privind importanța democrației participative și noi modalități de participare cetățenească.

Cu prilejul acestei reuniuni, președintele CES România a avut o întâlnire cu președintele CESE Franța, unde au discutat despre reprezentarea societății civile în cadrul CES România și despre intenția CESE Franța de a prelua conducerea Uniunii Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Francofone (UCESIF) pentru următorul mandat.

La încheierea lucrărilor reuniunii, președintele CES România a acordat un interviu Departamentului de Comunicare din cadrul CESE Franța.

Toate chestiunile dezbătute în cele două sesiuni sunt rezumate în documentul elaborat de CESE, intitulat „Concluziile reuniunii”, disponibil aici.

Partner