Connecting EU Seminar, October 17-18, 2024, Brussels
Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat în zilele de 17 și 18 octombrie 2024, la Bruxelles, seminarul anual „Conectarea UE”. Evenimentul, care s-a desfășurat la sediul CESE din Bruxelles, s-a intitulat „Ultimul bastion al democrației: cum să ajutăm jurnalismul să supraviețuiască și să prospere” și a reunit jurnaliști, ofițeri de presă din cadrul consiliilor economice și sociale naționale, analiști politici, profesori și reprezentanți ai instituțiilor UE.
CES România a fost reprezentat de Anca Simitopol, expert în cadrul Direcției Relații Internaționale și Relații Publice.
Discuțiile s-au concentrat pe două mari teme: jurnalismul responsabil în epoca post-adevărului și a dezvoltării rețelelor de socializare și pericolul la care este expus jurnalismul de investigație în spațiul UE. Seminarul a fost deschis de vicepreședintele CESE pe probleme de comunicare, Aurel Laurențiu Plosceanu, și au ținut discursuri introductive președintele CESE, Oliver Röpke, secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutiérez, și directorul executiv al organizației European Endowment for Democracy, Jerzy Pomianowski. Cu toții au subliniat faptul că jurnalismul, mai ales cel de investigație, este în prezent o meserie mai periculoasă ca oricând, chiar în țările membre ale UE.
Seminarul a fost împărțit în două sesiuni. Cea dintâi a analizat posibilitatea de a continua jurnalismul responsabil și angajat în epoca post-adevărului, iar vorbitorii au fost editorialiști și jurnaliști de la Le Soir, Politico și Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului.
Cea de-a doua sesiune s-a axat pe creșterea, în prezent, a gradului de pericol pe care îl implică jurnalismul de investigație. În acest sens, a fost prezentată o înregistrare cu Andrei Hniot, jurnalist și regizor din Belarus, care a primit o decizie de condamnare de șapte ani în țara de origine pe motive politice, dar care se află în acest moment în arest la domiciliu în Serbia, așteptând răspunsul autorităților sârbe la cererea Republicii Belarus de extrădare a sa.
Cele două sesiuni au fost urmate de grupuri de lucru pe tema dezvoltării capacității instituțiilor naționale și europene de a folosi rețelele de socializare astfel încât să atragă tinerii, transmițând, în același timp, informații corecte, care să combată știrile false cu o răspândire și o forță de atracție mult mai mari pe rețelele de socializare, mai greu de controlat.