Participation of ESC Romania at the Annual Meeting of Presidents and Secretaries General
Pe 25 și 26 iunie 2025, Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat la Varșovia, împreună cu Consiliul pentru activități de utilitate publică și Consiliul de Dialog Social din Polonia, Reuniunea anuală a președinților și secretarilor generali ai consiliilor economice și sociale din cadrul UE și ai CESE. Evenimentul, care s-a desfășurat la sediul Consiliului de Dialog Social, a făcut parte din programul oficial al Președinției poloneze a Consiliului UE.
CES România a fost reprezentat de domnul președinte Sterică Fudulea și de doamna secretar general Lorena Stoian.
Tema reuniunii din acest an a fost „Îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă în UE: rolul societății civile organizate”. În prima zi a reuniunii, discuțiile s-au axat asupra dialogului social și civic ca punte de legătură între factorii de decizie politică și realitățile socio-economice, iar în a doua zi s-au axat asupra rolului societății civile organizate în elaborarea politicilor echitabile în materie de locuințe și locuri de muncă de înaltă calitate.
Consiliile Economice și Sociale naționale din cadrul UE, care au fost reprezentate la reuniune, au făcut următoarele recomandări:
1. Pentru a aborda tranzițiile ecologice, demografice, tehnologice și de autonomie strategică este necesară o guvernanță solidă la nivelul UE și o coordonare sporită între statele membre. Succesul acestei strategii se bazează pe implicarea societății civile organizate în elaborarea și implementarea politicilor.
2. Dezvoltarea economică și socială ar trebui să includă o strategie de sprijinire a accesului la locuințe durabile și de calitate. În acest sens, este esențială stimularea investițiilor în astfel de locuințe prin mobilizarea instrumentelor de politică adecvate, cum ar fi subvenții, garanții, împrumuturi și bugete de investiții, și acordarea unui sprijin mai mare pentru renovarea eficientă din punct de vedere energetic a proprietăților rezidențiale închiriate și a clădirilor aflate în coproprietate.
3. Pentru a contracara deficitul de competențe în contextul tranzițiilor demografice, ecologice și digitale, CES-urile din statele membre ale UE recomandă îmbunătățirea și intensificarea programelor de educație și de formare și crearea de noi domenii de formare, punând un accent mai mare pe competențele digitale și utilizarea adecvată a unei inteligențe artificiale participative și etice.
4. CES-urile din statele membre ale UE încurajează implicarea sindicatelor și a angajatorilor astfel încât să sprijine politicile de îmbunătățire a sănătății mintale, prin mobilizarea resurselor naționale și a Fondului social european Plus, precum și prin ratificarea convențiilor OIM privind sănătatea și securitatea la locul de muncă și consolidarea sistemelor UE de inspecție a muncii.
Președintele CES România a intervenit în cadrul dezbaterilor și a subliniat faptul că toate provocările identificate sunt mai pregnante în județele limitrofe din statele membre ale UE aflate la graniță cu Ucraina, aici fiind necesare, așadar, măsuri de susținere sporite din partea UE.
Promovarea dialogului social și civic este esențială pentru a ajunge la acorduri la nivelul CES-urilor naționale, astfel încât acestea să recomande guvernelor UE politici mai bune și mai eficiente privind piața muncii.
Cu prilejul acestui eveniment, în cursul zilei de 26 iunie, delegația română a avut o întrevedere cu Excelența Sa, domnul Cosmin Onisii, Ambasadorul României în Republica Polonă. Discuțiile s-au axat pe identificarea unor bune practici care pot inspira politicile publice din România, în contextul provocărilor și oportunităților comune de la nivel european.
Întâlnirea a avut loc la invitația domnului Ambasador Cosmin Onisii, cu sprijinul domnului Ștefan Porojan, Ministru Consilier pe probleme economice și comerciale.