Update date:

Visit of a delegation of the ESC of Romania in China 2018

Visit of a delegation of the ESC of Romania in China 2018

Between 15 and 20 November 2018, a delegation representing the Romanian Economic and Social Council (ESC) visited the Chinese Economic and Social Council (CESC) in Beijing, following the invitation addressed by CESC President, Mr. DU Qinglin, to Mr. Iacob Baciu, ESC and AICESIS President.
Vizita delegatiei CES România în China 2018
Delegația a fost condusă de președintele CES România, dl Iacob Baciu, totodată președintele Asociației Internaționale a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare (AICESIS), și a fost alcătuită din membrii Biroului Executiv al instituției: dl Liviu Rogojinaru, dl. Liviu Apostoiu, vicepreședinți, dna Silvia Vlăsceanu, dl Radu Minea, membri, și dna Eugenia Ștefănescu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice.

Delegația a vizitat, în afară de capitala Beijing, orașele Guangzhou și Shenzhen aflate în Provincia Guangdong, care se remarcă prin reformele care au avut loc aici și prin politicile de deschidere.

Vizita delegatiei CES România în China 2018
Delegația română a avut întâlniri cu dl DU Qinglin și membri ai CESC, cu președintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez, domnul Wang Yang - întâlnire care, datorită nivelului politic al întrevederii, a fost prezentată în cadrul știrilor de seară de pe canalul de televiziune CCTV-1 -, cu președintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez din Provincia Guangdong, domnul Wang Rong, și cu vicepreședintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez din orașul Shenzhen, domnul Xu Youjun.

Vizita delegatiei CES România în China 2018
În cadrul discuțiilor purtate, delegația CES România a promovat deschiderea unor relații de colaborare între cele trei grupuri reprezentate în CES - sindicate, patronate și societatea civilă – și partenerii din CESC, și a unui dialog instituțional permanent, eficient, avantajos între cele două instituții.

De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la modul în care s-ar putea consolida schimburile bilaterale și cooperarea dintre CESC și AICESIS, precum și între CESC și CES-ul român, dar și cu privire la alte chestiuni de interes reciproc.

Cu acest prilej, delegația CES România a vizitat mai multe parcuri de știință și tehnologie unde au fost prezentate cele mai noi realizări ale cercetării și inovării chinezești în diverse domenii, cum ar fi medicina, energia regenerabilă, autovehiculele electrice, transportul urban, inteligența artificială ș.a., unele dintre obiectivele vizitate fiind cu capital privat.

Dl Iacob Baciu și dl Du Qinglin au discutat despre tema centrală propusă de președintele AICESIS în timpul mandatului său, Revoluția digitală și impactul său asupra viitorului omenirii, și despre posibilitățile de intensificare a colaborării consiliilor economice și sociale membre ale AICESIS în vederea promovării, la nivel național și internațional, a dialogului social și a muncii decente în contextul digitalizării.

Președintele Iacob Baciu și președintele Du Qinglin, la propunerea delegației CES, au căzut de acord asupra semnării unui Acord de colaborare între cele două instituții, eveniment ce va avea loc anul viitor în România, cu ocazia reuniunii Adunării Generale a AICESIS.

Partner