Date de modification:

CES Roumanie à la Journée internationale de la Francophonie

CES Roumanie à la Journée internationale de la Francophonie

Le Conseil Économique, Social et Environnemental (CESE) en France a organisé une fête à son siège de Paris le 20 mars 2018 à l`occasion de la Journée Internationale de la Francophonie, un événement organisé sous les auspices de l`Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) . Le Conseil économique et social roumain était représenté par M. Radu MINEA, membre du BEx.

Participation du CES de Roumanie à la célébration organisée par le CESE de France à l`occasion de la Journée internationale de la Francophonie


În ziua următoare, dl. Minea s-a întâlnit cu membri ai Secretariatului General al UCESIF pentru a discuta detaliile referitoare la organizarea următoarei reuniuni a Adunării Generale a Uniunii, precum și poziția organizației în cadrul OIF. În acest context, domnul Minea a lansat propunerea ca CES România să organizeze această reuniune și un atelier, pe marginea sa, care să aibă ca temă colaborarea între generații și transferul de competențe și experiență între vârstnici și tineri. Propunerea a fost acceptată, convenindu-se, totodată, ca evenimentul să se desfășoare în perioada 4-5 decembrie 2018 la București.

S-a discutat, de asemenea, despre crearea unui grup de lucru, alcătuit din CES-urile din România, Franța, Coasta de Fildeș și Maroc, care să fie deschis și altor membri UCESIF și care să analizeze propunerile referitoare la activitatea UCESIF și la creșterea vizibilității Uniunii. Domnul Minea a prezentat și un punct de vedere referitor la Carta Socială a UCESIF, afirmând necesitatea actualizării prevederilor acesteia, importantă atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel internațional.

În afară de întâlnirile cu dl Philippe Bon, secretar general al UCESIF, și dna Marie Béatrice Levaux, vicepreședintă a UCESIF și raportor pentru proiectul „Rolul Franței într-o Francofonie dinamică”, dl Minea a purtat discuții și cu dl Jean Baptiste Lemoyne, secretar de stat pe lângă ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, dl Christian Ter Stepanian, ambasador și reprezentant al Republicii Armenia la OIF, dl Jean-Marie Cambaceres, președintele Secțiunii Afaceri Europene și Internaționale din cadrul CESE Franța.

Partenaire