Date de modification:

Communiqué de presse du Comité économique et social européen

Mass Media

Communiqué de presse du Comité économique et social européen

L’Europe n’est pas en sécurité si l’Ukraine n’est pas sûre et protégée

În cadrul unei dezbateri spontane inițiate de președinta CESE, Christa Schweng, în timpul sesiunii plenare din februarie, membrii Comitetului Economic și Social European au condamnat invazia nejustificată și neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă. Membrii CESE și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean și au solicitat acțiuni ferme atât la nivelul UE, cât și la nivel național, într-un spirit de unitate în aceste momente dramatice.

În deschiderea dezbaterii, președinta Christa Schweng a subliniat natura critică a acestei situații pentru Europa și a declarat: „Astăzi am asistat la o agresiune la ușa UE. O astfel de acțiune constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a acordurilor internaționale, inclusiv a acordurilor de la Minsk. În aceste ore, gândurile noastre se îndreaptă către Ucraina și societatea sa civilă, către femeile, bărbații și copiii nevinovați, care se confruntă cu acest atac neprovocat și se tem pentru viețile lor. Europa trebuie să fie alături de Ucraina și de societatea sa civilă!” a declarat președinta Schweng.

Numeroși membri ai CESE, în frunte cu președinții celor trei grupuri, și-au exprimat solidaritatea și unitatea cu poporul ucrainean și îngrijorarea profundă cu privire la intensificarea agresivității de care dă dovadă de regimul rus.

Stefano Mallia, președintele Grupului „Angajatori”, a subliniat: „UE este cu siguranță unită în dorința de a acționa cu fermitate. Am fost în Piața Maidan și un lucru pe care mi-l amintesc cu tărie este dorința uriașă a societății civile de a face parte din Europa, de a face parte din UE. Și acesta e un lucru pe care trebuie să continuăm să ni-l amintim și pe care trebuie, de asemenea, să încercăm să îl protejăm. Ucraina nu poate fi abandonată. Trebuie să fim pregătiți să plătim și un preț pentru eforturile și acțiunile care trebuie întreprinse.”

Oliver Röpke, președintele Grupului „Lucrători”, a adăugat: „Este momentul să ne opunem și să spunem clar că Europa nu va permite niciodată acest lucru. Trebuie să fim uniți și să găsim răspunsuri la această agresiune și să fim alături de poporul ucrainean, în deplină solidaritate cu acesta. Sindicatele nu uită că mașinăria de război este alimentată cu sângele muncitorilor, solicită retragerea trupelor rusești și sprijină societatea civilă atât din Ucraina, cât și din Rusia.”

În același spirit, Séamus Boland, președintele Grupului „Diversitate Europa”, și-a exprimat sprijinul: „Ne aflăm în fața unei prăpastii și trebuie să luăm legătura cu organizațiile societății civile din Ucraina. Valorile și principiile noastre europene sunt în joc și trebuie să ne exprimăm puternic împotriva agresiunii și pentru valorile pe care Europa le-a susținut de la Al Doilea Război Mondial încoace. Mai presus de toate, UE trebuie să rămână unită și solidară cu vecinii noștri.”

Membrii CESE regretă profund faptul că toate eforturile diplomatice de a evita un război au fost zadarnice și au subliniat că valori precum democrația, drepturile fundamentale și statul de drept nu sunt negociabile. Ei au accentuat necesitatea ca oamenii să fie deosebit de atenți atunci când evaluează informațiile din social media și să fie precauți în privința potențialelor atacuri cibernetice.

Membrii CESE au făcut apel la UE și la statele sale membre să ofere în continuare asistență politică, financiară, tehnică și umanitară Ucrainei.

Președintele Secțiunii pentru relații externe a CESE, Dimitris Dimitriadis, a declarat că CESE se va strădui să sprijine în continuare societatea civilă ucraineană prin intermediul canalelor noastre bine cunoscute, precum Platforma societății civile UE-Ucraina, și prin contactele noastre bilaterale.

În încheierea dezbaterii, dna Schweng a subliniat: „Motivul pentru construirea unei Uniuni Europene – și anume pacea – este astăzi mai important ca niciodată. În calitate de europeni, trebuie să fim solidari și alături de poporul ucrainean pentru a gestiona această situație cu adevărat dificilă și imposibil de prevăzut.”

Comunicatul în original se găsește aici

Partenaire