Date de modification:

Le 12-ème séminaire de la société civile sur les médias

Le 12-ème séminaire de la société civile sur les médias

Le Comité économique et social européen (CESE) a organisé à Athènes, avec le soutien du Conseil économique et social de Grèce (OKE), les 22 et 23 novembre 2018, le douzième séminaire de la société civile sur les médias sur le thème «Réaffirmer les valeurs de l`Europe». L`événement a réuni des experts en communication et des scientifiques politiques, des attachés de presse, des journalistes, des membres du CESE et des représentants de divers conseils économiques et sociaux européens. Notre institution était représentée à ce séminaire par Anca Simitopol, experte au Département des relations internationales et publiques.

Réaffirmer les valeurs de l`Europe
Atena, Grecia, 22-23 noiembrie 2018

Având în vedere apropierea alegerilor europarlamentare din 2019, seminarul s-a concentrat asupra unor chestiuni considerate arzătoare în Europa contemporană, precum respingerea multiculturalismului, declinul solidarității, ascensiunea naționalismului, și asupra modalităților pe care le-ar putea găsi Europa, în acest context, de a-și proteja moștenirea valorilor, și anume respectul pentru demnitatea umană și drepturile omului, libertate, democrație, egalitate și stat de drept – valori înscrise în Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

În deschiderea seminarului, au ținut discursuri de bun venit Isabel Caño Aguilar, vicepreședinta CESE, Luca Jahier, președintele CESE, Georgios Markopouliotis, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Grecia, Giorgos Kaminis, primarul Atenei, și Georgios Katrougalos, ministru supleant pentru Afaceri Externe.

Seminarul a fost împărțit în trei sesiuni, fiecare dintre acestea axându-se asupra pericolelor care amenință anumite valori pe care se bazează Europa, în încercarea de a identifica zonele în care e nevoie de acțiuni mai numeroase și mai concertate pentru păstrarea acestor valori.

Prima sesiune, „Valori europene versus ideologii extreme”, a dezbătut chestiuni referitoare la erodarea solidarității, ascensiunea discriminării unor grupuri minoritare și degradarea limbajului. A doua sesiune, „Este democrația liberală în pericol și ce semnificații are acest lucru pentru Europa?”, a dezbătut chestiuni referitoare la degradarea democrației și restrângerea libertății presei în anumite state membre ale UE, nemulțumirea populației față de incapacitatea instituțiilor europene de a rezolva problemele, în special în contextul unui slab progres economic și al ratei ridicate de șomaj în multe părți ale Europei. A treia sesiune, „Viitorul rol al societății civile organizate în apărarea unei Europe democratice, a valorilor”, a dezbătut provocările și oportunitățile pe care le întâlnește societatea civilă în reafirmarea și promovarea valorilor europene. Participanții la discuții au abordat îndeosebi chestiunea popularității partidelor de extremă dreaptă din Europa, iar una dintre concluziile la care au ajuns a fost că această popularitate se datorează faptului că partidele mainstream reușesc tot mai puțin să răspundă temerilor și nevoilor populației, din perspectiva căreia politicienii mainstream sunt, în general, tehnocrați care nu au aproape nimic în comun cu oamenii de rând. Conform unora dintre cei care și-au prezentat intervențiile pe temele menționate mai sus, acest aspect alarmant ar trebui să ajungă în centrul atenției partidelor mainstream.

Seminarul a fost încheiat pe 23 noiembrie de vicepreședinta CESE, Isabel Caño Aguilar, care a punctat importanța faptului de a reține că statele membre ale UE alcătuiesc o comunitate în interiorul căreia își reamintesc reciproc datoriile și responsabilitățile pe care le are fiecare, acest lucru reprezentând o garanție pentru continuarea existenței unei Uniuni Europene întemeiate pe valori democratice.

Partenaire