Date de modification:

Le Sommet sur le dialogue social en Europe du Sud-Est

Le Sommet sur le dialogue social en Europe du Sud-Est

Le lundi 20 mars 2023, le Sommet sur le dialogue social en Europe du Sud-Est s`est tenu à Thessalonique. L`événement a été organisé par le Conseil économique et social de Grèce et a réuni des représentants des conseils économiques et sociaux d`Europe du Sud-Est, des syndicats et des employeurs de Grèce, des institutions et des partis politiques grecs, des membres de la communauté scientifique d`Europe du Sud-Est et experts de l`Organisation internationale du travail.
Summitul privind dialogul social în Europa de Sud-Est

Tema summitului a fost identificarea unor soluții durabile la problemele cu care se confruntă Europa de Sud-Est, precum și întreaga UE, în special actuala criză energetică ce coexistă cu criza inflaționistă.

Intervențiile au subliniat importanța asumării de către Europa de Sud-Est, în mod tradițional un nod de comunicare între Est și Vest, a rolului de liant strategic și de mediator la niveluri multiple privind politicile comune europene și piața unică europeană, în contextul crizelor care afectează politicile UE privind dubla tranziție – verde și digitală.

Summitul privind dialogul social în Europa de Sud-Est

Cele trei sesiuni ale evenimentului s-au concentrat asupra următoarelor aspecte: diminuarea impactului crizei energetice; cooperarea în sectorul energetic, văzută ca oportunitate pentru dezvoltarea durabilă; procesul de aderare la UE a țărilor candidate din Europa de Sud-Est.

Summitul privind dialogul social în Europa de Sud-Est

A doua sesiune a fost moderată de președintele Consiliului Economic și Social din România, care a vorbit despre Obiectivul 7 al Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă – Energie curată și la prețuri accesibile – și despre strategia Comisiei Europene pentru punerea în aplicare a Agendei ONU și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Partenaire