Sommet Euromed Egypte 2023

Les 5 et 6 juillet 2023, le Sommet Euromed 2023 des Conseils économiques et sociaux et institutions similaires s`est tenu à Alexandrie, en Égypte. L`événement était organisé par le Comité économique et social européen (CESE) et l`Union pour la Méditerranée, en collaboration avec la Fondation Anna Lindh et la Bibliotheca Alexandrina.

Summitul Euromed al Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Alexandria (Biblioteca Alexandrina), Egipt
5-6 iulie 2023

Summitul Euromed al Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Alexandria

CES România a fost reprezentat de domnii Bogdan Simion, președinte, Sterică Fudulea, vicepreședinte, reprezentant al părții patronale, și Claudiu Staicu, membru al Plenului, reprezentant al părții sindicale.

Tema generală a Summitului a fost „Tranziția energetică în regiunea euro-mediteraneeană”. La sesiunea de deschidere au luat cuvântul Dr. Ahmed Zayed, directorul Bibliotecii Alexandrina; Oliver Röpke, președintele CESE; Magdy Galal, președintele Companiei Egiptene de Gaze Naturale; Nasser Kamel, secretarul general al Uniunii pentru Mediterana; Josep Ferré, directorul executiv al Fundației Anna Lindh; și Ahmed El Wakil, președintele Asociației Camerelor Mediteraneene de Comerț și Industrie.

Președintele CESE a menționat în discursul său introductiv că la nivel mondial 1,4 miliarde de oameni locuiesc în comunități sărace în apă, estimându-se că aproximativ șapte milioane de persoane vor fi strămutate din cauza deficitului de apă.

Summitul a fost împărțit în cinci sesiuni de lucru: Tranziția energetică în regiunea euro-mediteraneeană; Ateliere de lucru pe această temă; Concluziile atelierelor de lucru; Lipsa apei și deșertificarea; și Tranziția digitală în regiunea euro-mediteraneeană.


Printre concluziile summitului se numără următoarele:

  1. Gazul va continua să joace un rol important în mixul energetic pe ambele maluri ale Mediteranei, dar regiunea are, de asemenea, un mare potențial în ceea ce privește energiile regenerabile, ceea ce atrage din ce în ce mai mulți actori, atât din sectorul public, cât și din cel privat;
  2. O cooperare Nord-Sud de succes în domeniul energiei regenerabile poate avea beneficii considerabile, inclusiv crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea accesului la energie în regiunile vulnerabile;
  3. Deficitul de apă și deșertificarea sunt strâns legate de tranziția energetică. Regiunea mediteraneeană, care este foarte afectată de schimbările climatice, se confruntă cu o creștere rapidă a temperaturilor, cu deficitul de apă și cu deșertificarea. Pe ambele maluri ale Mediteranei, tranziția energetică este esențială pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Partenaire