Cetățenii pot combate dezinformarea 2024

Participarea CES România la conferința CESE „Cetățenii pot combate dezinformarea”, 18 aprilie 2024, Chișinău, Republica Moldova

În data de 18 aprilie 2024, a avut loc la Universitatea de Stat din Moldova, la Chișinău, conferința „Cetățenii pot combate dezinformarea”. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu lansat de Comitetul Economic și Social European (CESE), al cărui scop este atragerea atenției cetățenilor asupra capcanelor dezinformării și implicarea lor în activități menite să combată acest fenomen. Primul asemenea eveniment a fost organizat la Sofia, în Bulgaria, în iunie 2023 și s-a concentrat asupra dezinformării în contextul războiului din Ucraina.

Cetățenii pot combate dezinformarea

Proiectul CESE a pornit de la observația că dezinformarea a devenit tot mai puternică în ultimii ani la nivel mondial, stârnind îngrijorări în privința sănătății democrațiilor, și, de asemenea, că fenomenul se răspândește pe orizontală în rândul populației. De aceea CESE consideră esențială implicarea directă a cetățenilor în combaterea dezinformării prin intermediul societății civile organizate.

Cetățenii pot combate dezinformarea

La conferința din acest an, care a reunit membri CESE, președinți ai CES-urilor naționale europene, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și studenți, s-a discutat despre dezinformare în special în contextul alegerilor care vor avea loc în multe țări în 2024. 

Conferința s-a desfășurat între orele 08:30 și 13:15 și a fost alcătuită din trei sesiuni: „Societatea civilă poate învinge dezinformarea” – unde doamna Zornitsa Roussinova, președinta CES-ului bulgar, a fost participant principal la dezbatere; „Informarea și dezinformarea în era inteligenței artificiale” – unde domnul Cristian Pîrvulescu, membru CESE și membru al Platformei societății civile UE-Moldova, a fost participant principal la dezbatere; și „Lupta jurnaliștilor împotriva dezinformării și rolul comunicării strategice” – unde principalii participanți la dezbatere au fost domnii Bogdan Simion, președintele CES România, și Mihai Peicov, director executiv al Centrului de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale.