Data modificării:

Rolul societății civile din cadrul UE într-o lume globalizată a comunicării

Rolul societății civile din cadrul UE într-o lume globalizată a comunicării

Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat la Madrid, la sediul Consiliului Economic și Social spaniol, în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017, cel de-al 11-lea seminar mass-media al societății civile, care s-a axat asupra unei chestiuni ce s-a conturat tot mai puternic în ultimii ani, și anume globalizarea mass-mediei, fenomen legat, totodată, de apariția și dezvoltarea social media. Evenimentul a reunit specialiști în comunicare și științe politice, jurnaliști, membri ai CESE, reprezentanți ai diverselor consilii economice și sociale europene. Instituția noastră a fost reprezentată la acest seminar de Anca Simitopol, expert în cadrul Departamentului de Relații Internaționale.

Cel de-al 11-lea seminar mass-media al societății civile
– CESE –
Rolul societății civile din cadrul UE într-o lume globalizată a comunicării
23-24 noiembrie 2017, Madrid, Spania

Alegerea temei a pornit de la observația creșterii importanței social media, ceea ce generează, pe de o parte, pluralismul în spațiul comunicării, însă, pe de altă parte, permite manifestări vrebale violente, care încurajează dezvoltarea unor fenomene socio-politice îngrijorătoare, precum populismul.

Seminarul și-a propus să abordeze chestiunea discursurilor instigatoare la ură și a campaniilor de defăimare pe internet, și, de asemenea, să analizeze modurile în care cultura socială ar putea fi folosită pentru a împiedica dezvoltarea unor astfel de excese.

Evenimentul a fost deschis în dimineața zilei de 23 noiembrie de către vicepreședintele CESE, dl Gonçalo Lobo-Xavier, după care au urmat două sesiuni de discuții. Prima s-a axat pe fenomenul populismului, analizat dintr-un unghi academic de Claudia Chwalisz, consultant la Universitatea din Sheffield, Albert Garrido, profesor la Universitatea Pompeu Fabra și Universitatea din Barcelona, Michael Hartmann, sociolog și analist politic din Germania, și Fernando Vallespin Ona, analist politic din Spania. La cea de-a doua sesiune, care s-a axat pe algoritmii de difuzare a informațiilor („filter bubbles”) și care a discutat modul în care aceștia ar putea fi folosiți în scopuri pozitive de către societatea civilă, au fost invitați jurnaliști și specialiști în comunicare.

A treia sesiune de discuții, care a avut loc în ziua de 24 noiembrie, a avut ca scop examinarea influenței social media asupra comportamentului oamenilor. Invitații la această sesiune, jurnaliști, profesori și specialiști în comunicare, au punctat faptul că anonimitatea pe care o oferă internetul este responsabilă pentru ușurința cu care oamenii folosesc limbajul instigator la ură sau fac comentarii violente, xenofobe sau sexiste.

Seminarul a fost încheiat în după-amiaza zilei de 24 noiembrie de către dl Lobo-Xavier, care a făcut un scurt rezumat al discuțiilor. El a punctat semnalul de alarmă tras de către invitații la discuții, și anume că numai 8% dintre cetățenii Uniunii Europene cred că sunt ascultați de politicieni, lucru care favorizează apariția extremismului politic, în special de dreapta, precum și discursurile instigatoare la ură ale cetățenilor, așa cum au subliniat toate intervențiile.

Parteneri