• ROENFR


Data modificării:

Semnarea unui Acord de cooperare între consiliile economice și sociale din Bulgaria și România, 24 septembrie 2024, Sofia

Semnarea unui Acord de cooperare între consiliile economice și sociale din Bulgaria și România, 24 septembrie 2024, Sofia

Participarea CES România la evenimentul cu tema „Costul neaderării la Schengen pentru piața unică – impactul asupra Bulgariei și României” și la semnarea unui Acord de cooperare între consiliile economice și sociale din Bulgaria și România, 24 septembrie 2024 Sofia, Bulgaria

Consiliul Economic și Social din Bulgaria a organizat pe 24 septembrie 2024, la Sofia, împreună cu Asociația Industrială Bulgară (BIA) și cu Comitetul Economic și Social European (CESE), un eveniment tematic în cadrul pregătirii avizului CESE „Costul neaderării la Schengen pentru piața unică – impactul asupra Bulgariei și României”, al cărui raportor este Maria Mincheva, vicepreședintă a BIA și membră a CESE.

Cu acest prilej, președinta Consiliului Economic și Social din Bulgaria, doamna Zornița Rusinova, l-a invitat pe președintele Consiliului Economic și Social din România, domnul Bogdan Simion, la Sofia, în vederea semnării unui Acord de cooperare între cele două consilii.

Președintele Simion a participat, de asemenea, în calitate de vorbitor la evenimentul organizat de CES Bulgaria, BIA și CESE. Acesta a fost împărțit în trei sesiuni de lucru, și anume: Dimensiunile europene ale temei; Discuții de grup cu părțile interesate din Bulgaria și România; Discuții cu reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Bulgaria și România.

Avizul CESE se concentrează pe dimensiunile economice ale spațiului Schengen pe piața internă a UE, pe beneficiile pierdute și pe pierderile directe asociate cu continuarea controalelor la frontierele terestre pentru Bulgaria și România, care au ca rezultat restricționarea comerțului și a turismului, reducerea competitivității și creșterea costurilor pentru întreprinderi, a costurilor politice și sociale și a efectelor negative asupra mediului. Acest aviz pune un accent suplimentar pe necesitatea stabilirii unei date specifice pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre interne.

La dezbateri au participat membrii grupului de lucru pentru elaborarea avizului CESE, ambasadori ai statelor membre ale UE, membri ai Parlamentului European și ai Adunării Naționale bulgare, reprezentanți ai ministerelor turismului, transporturilor, economiei, finanțelor, afacerilor externe, afacerilor interne, actori ai mediului de afaceri din Bulgaria și România, președinții consiliilor economice și sociale din Bulgaria și România, reprezentanți ai Academiei Bulgare de Științe. Evenimentul a fost moderat de Hristo Nikolov, gazda emisiunii „Business Start” la Bloomberg TV Bulgaria, și Lachezar Bogdanov, economist șef al Institutului pentru economia de piață.

Președintele Simion a avut o intervenție în cadrul celei de-a treia sesiuni, la care au participat reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Bulgaria și România. În opinia domnului Simion, neadmiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen are un impact negativ nu doar asupra dreptului la liberă circulație, ci și asupra dreptului la educație, sănătate, muncă. „Toate drepturile noastre fundamentale europene sunt afectate de dificultățile din jurul Schengen, astfel încât este dificil să explicăm publicului de ce, după ce am îndeplinit deja criteriile tehnice în 2011, încă nu beneficiem de libera circulație în 2024. Din acest motiv, cetățenii se pot întoarce împotriva UE, iar reprezentanții partidelor eurosceptice pot să intre în parlamentul național sau european și să-și exercite influența,” a spus președintele CES România.

 

În cadrul evenimentului, președinții Zornița Rusinova și Bogdan Simion au semnat Acordul de cooperare între cele două consilii pentru schimbul de bune practici și experiențe pe teme de actualitate.