Data modificării:

Zilele rețelelor instituționale ale Francofoniei - 2018

Zilele rețelelor instituționale ale Francofoniei - 2018

Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a organizat, la sediul său din Paris, în zilele de marți, 29 mai, și miercuri, 30 mai 2018, cea de a 6-a ediție a Zilelor rețelelor instituționale ale Francofoniei. Evenimentul a constituit un prilej de întâlnire, de dialog și schimb de expertiză între responsabilii rețelelor instituționale ale Francofoniei și alți parteneri interesați.

Participarea CES România la cea de a 6-a ediție a Zilelor rețelelor instituționale ale Francofoniei
29 - 30 mai 2018
Paris - Franța


Tema acestei întâlniri a fost ”Rețelele instituționale ale Francofoniei: actori și garanți ai drepturilor și libertăților”.

Zilele rețelelor instituționale ale Francofoniei
În calitatea sa de președinte al Uniunii Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Francofone (UCESIF), domnul Iacob Baciu a fost invitat să participe la acest eveniment.

Având în vedere că agenda încărcată nu i-a permis domnului președinte Baciu să dea curs acestei invitații, s-a decis ca la acest eveniment să participe domnul Radu Minea, membru al Biroului Executiv al CES și raportor UCESIF, care a reprezentat președinția UCESIF la evenimentul menționat.

Zilele rețelelor instituționale ale Francofoniei
De asemenea, domnul Radu Minea a fost mandatat de președintele UCESIF să stabilească o întâlnire cu doamna Michaëlle Jean, secretar general al Organizației Internaționale a Francofoniei, în vederea participării UCESIF la Summit-ul pe care Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) îl organizează la începutul lunii octombrie, la Erevan, în Armenia.

La întâlnire au participat domnul director Atangana AMOUGOU, care a reprezentat-o pe doamna secretar-general al OIF, domnul Michael Christophe – consilier diplomatic în cabinetul președintelui CESE din Franța, din partea secretariatului UCESIF, și domnul Radu Minea, reprezentant al președinției UCESIF.

Din păcate, rezultatul întâlnirii nu a fost cel scontat de reprezentanții UCESIF, deoarece, din motive de securitate și organizaționale, participarea UCESIF la Summit-ul de la Erevan din acest an nu ar mai fi posibilă în acest moment. Totuși, domnul Atangana AMOUGOU s-a angajat să poarte discuții cu doamna secretar general în vederea obținerii unei invitații adresate președintelui UCESIF de a participa la evenimentul francofon.

În cadrul celei de a 6-a ediții a Zilelor rețelelor instituționale ale Francofoniei au fost organizate trei ateliere de dezbateri:
- Atelier 1 - Democrația și drepturile omului
- Atelier 2 - Dreptul și justiția
- Atelier 3 - Procesele democratice în spațiul francofon.

Conform solicitării organizatorilor, domnul Radu Minea a ales să participe la primul atelier, mai ales că în acest an se împlinesc 70 de ani de la adoptarea de către ONU a ”Declarației universale a drepturilor omului”. În cadrul acestui Atelier au fost prezentate atât situații locale, cum ar fi cele din Sahel, Senegal, Maroc ș.a., cât și cadrul general privind ”drepturile omului și resursele naturale”, situația migranților, în conformitate cu datele prezentate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite privind drepturile omului.

În cadrul atelierului și al lucrărilor comune, domnul Radu Minea a purtat discuții cu domnul Marc Bertrand (mediator pentru Valonia și al Federației Valonia-Bruxelles, președinte AOMF) și cu domnul prof. Hany Helal – președinte al Universității Senghor, prof. la Universitatea din Cairo – Facultatea de Inginerie și fost ministru al Învățământului Superior și al Cercetării Științifice, care a exprimat disponibilitatea de organizare de cursuri/seminare pe probleme de interes în domeniul francofoniei.

Zilele rețelelor instituționale ale Francofoniei
În cadrul ședinței plenare de închidere a lucrărilor, domnul Radu Minea a avut o intervenție și a solicitat ca rapoartele cuprinzând recomandările atelierelor să fie transmise cât mai repede membrilor rețelelor instituționalizate și cu precădere UCESIF, pentru a fi valorificate în cadrul avizelor, bineînțeles consultative, pe care acestea le emit vizând actele normative în elaborare, ceea ce ar îmbunătăți calitatea acestora și efectul lor în spațiul francofon.

Parteneri